ΟΙ ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΟΥ

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ


ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ

ΣΠΑΡΤΗ
ΑΘΗΝΑ
2 βασιλείς ως θρησκευτικοί και στρατιωτικοί αρχηγοί
Στην αρχή εξουσιάζει ο βασιλιάς, αλλά στη συνέχεια γίνεται ένας από τους 9 άρχοντες, ο άρχων-βασιλεύς, με θρησκευτικές αρμοδιότητες
5 έφοροι υπεύθυνοι για την άμυνα και τις εξωτερικές σχέσεις
6 θεσμοθέτες για δικαστικά θέματα
Γερουσία 28 ατόμων με ηλικία πάνω από τα 60. Προετοίμαζε σχέδια νόμων και αποφάσεων
Άρειος Πάγος, αριστοκρατικό σώμα υπεύθυνο για την τήρηση των νόμων και για σημαντικά δικαστικά θέματα
Απέλλα, συνέλευση όλων των Σπαρτιατών πάνω από τα 30. Μπορούσε να πει μόνο ένα Ναι ή ένα Όχι στα σχέδια νόμων που πρότεινε η Γερουσία.
Εκκλησία του Δήμου, συνέλευση όλων των πολιτών της Αθήνας. Αργότερα θα γίνει το σημαντικότερο όργανο άσκησης της πολιτικής στην Αθήνα

Άρχων-πολέμαρχος για στρατιωτικά θέματα

Επώνυμος άρχων υπεύθυνος για τη σύγκληση της Εκκλησίας του Δήμου



ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:
-Οι 6 θεσμοθέτες + τον επώνυμο άρχοντα + τον άρχοντα πολέμαρχο + άρχοντα βασιλιά αποτελούσαν όλοι μαζί τους 9 άρχοντες.
-Ο επώνυμος άρχων ονομάστηκε έτσι από το γεγονός ότι έδινε το όνομά του στο έτος, κατά το οποίο ήταν άρχοντας. Επειδή οι αρχαίοι Έλληνες δεν μετρούσαν τα χρόνια σε προ Χριστού και μετά Χριστόν, ήταν αναγκασμένοι να βρουν άλλους τρόπους, για να μπορούν να προσδιορίζουν πότε συνέβη κάποιο γεγονός. Κάθε πόλη έφτιαχνε τους δικούς της καταλόγους αρχόντων ή βασιλέων και με βάση αυτούς τους καταλόγους χρονολογούσε τα γεγονότα. Έτσι για παράδειγμα εμείς λέμε ότι ο Σοφοκλής νίκησε τον Αισχύλο το 468 π.Χ., αλλά ο αρχαίος Έλληνας θα έλεγε ότι ο Σοφοκλής νίκησε τον Αισχύλο το έτος κατά το οποίο επώνυμος άρχων ήταν ο Αψεφίων. Σε πανελλήνιο επίπεδο υπήρχαν άλλοι δύο τρόποι χρονολόγησης των γεγονότων:
1) με βάση το πόσα χρόνια πριν ή μετά τον Τρωικό Πόλεμο έγινε κάποιο γεγονός. Έτσι ο Ηρόδοτος μας λέει ότι ο Όμηρος έζησε 400 χρόνια μετά τα Τρωικά.
2) Με βάση τις Ολυμπιάδες, η πρώτη από τις οποίες έγινε το 776 π.Χ. Έτσι λ.χ. έλεγαν ότι το τάδε γεγονός έγινε κατά το δεύτερο έτος της 25ης Ολυμπιάδας κ.ο.κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου