ΟΙ ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΟΥ

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Ιστορία Β. Σχεδιάγραμμα 67-68 (Η άλωση της Πόλης)


Ιστορία. Σχεδιάγραμμα 67-68 (Η άλωση της Πόλης)
1.Η ανανεωμένη τουρκική επιθετικότητα
Μετά την ήττα των Οθωμανών από τους Μογγόλους στη μάχη της Άγκυρας, ο σουλτάνος Μουράτ Β΄ (1421-1451) επανέφερε την τάξη στο τουρκικό κράτος και κατέλαβε τα Γιάννενα και τη Θεσσαλονίκη το 1430. Την Πόλη τελικά κατέλαβε ο διάδοχός του Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής (1451-1481).
2.Η άλωση της Πόλης.
Ο Μωάμεθ έχτισε στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου το φρούριο της Ρούμελης, για να μην μπορούν οι κάτοικοι της Πόλης να φέρουν εφόδια από τον Εύξεινο Πόντο. Μετά άρχισε την πολιορκία που κράτησε 54 μέρες. Οι Τούρκοι διέθεταν περισσότερους στρατιώτες και καλύτερο οπλισμό (είχαν και κανόνια). Ο τελευταίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος είχε λίγες δυνάμεις και πολεμούσε και ο ίδιος γενναία. Μετά από σφοδρό βομβαρδισμό και συνεχείς επιθέσεις οι γενίτσαροι μπήκαν στην Πόλη, τη νύχτα της 29ης Μαΐου του 1453. Οι σφαγές και οι λεηλασίες κράτησαν 3 μέρες. Ο αυτοκράτορας σκοτώθηκε. Ο Μωάμεθ μπήκε θριαμβευτικά στην Πόλη, προσευχήθηκε στην Αγία Σοφία και ανακήρυξε την Πόλη πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
3.Συνέπειες της άλωσης
-Οι Έλληνες αρχικά απελπίστηκαν και θρήνησαν την άλωση της Πόλης. Ωστόσο σύντομα άρχισαν να ελπίζουν στην Ανάσταση του Γένους.
-Οι βυζαντινοί λόγιοι (μορφωμένοι) πήγαν στη Δύση και πήραν μαζί τους το πνεύμα του αρχαίου και βυζαντινού πολιτισμού.
-Οι Οθωμανοί έκλεισαν τους δρόμους της Ανατολής για το εμπόριο των Δυτικών, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να αναζητήσουν νέους εμπορικούς δρόμους και να κάνουν τις μεγάλες γεωγραφικές ανακαλύψεις (λ.χ. Αμερική το 1492).
4.Η πνευματική κληρονομιά του Βυζαντίου
-Πιο πολύ επηρεάστηκαν ίσως οι Ρώσοι, οι οποίοι από τις αρχές του 16ου αιώνα διατύπωσαν τη θεωρία ότι η νέα τους πρωτεύουσα Μόσχα ήταν η Τρίτη Ρώμη και ότι το μοσχοβίτικο κράτος τους ήταν ο κληρονόμος του Βυζαντίου.
-Από το βυζαντινό πολιτισμό επηρεάστηκαν πολύ και οι ορθόδοξοι λαοί των Βαλκανίων (Σέρβοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι). Η ορθοδοξία συνέβαλε στο να διατηρήσουν την ταυτότητά τους στη διάρκεια της μακραίωνης Τουρκοκρατίας.
-Το Βυζάντιο διέσωσε την Ευρώπη και τον πολιτισμό της από τις επιθέσεις των Αράβων από την Ανατολή.
-Ανέπτυξε πρωτότυπη και σπουδαία τέχνη που επηρέασε Ανατολή και Δύση (π.χ. ιταλική τέχνη πριν την Αναγέννηση, αραβική, σλαβική και οθωμανική αρχιτεκτονική).
-Το Βυζάντιο διαφύλαξε, καλλιέργησε και μετέδωσε στη Δύση την αρχαία ελληνική κληρονομιά και το ρωμαϊκό δίκαιο (νομοθεσία).
-Ανέπτυξε νέα είδη λογοτεχνίας, όπως τη θρησκευτική λειτουργική ποίηση και τη χρονογραφία (είδος ιστορίας).
-Ανέπτυξε την αστρονομία και τα μαθηματικά.
-Τελειοποίησε την οργάνωση του κράτους και των υπηρεσιών του, επηρεάζοντας το Χαλιφάτο, τα ορθόδοξα βαλκανικά κράτη, τη Ρωσία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
-Συνέβαλε στη διαμόρφωση της θρησκευτικής μουσικής, του μοναχισμού και των ανθρωπιστικών σπουδών στη Δύση.