ΟΙ ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΟΥ

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Ο Ιερός Λόχος των Θηβών



Ο Ιερός Λόχος των Θηβών, 300 άνδρες τον αριθμό, αποτελούνταν από τους πιο εξέχοντες νέους στον αθλητισμό και ειδικά στην πάλη. Ήταν όλοι από αριστοκρατικές οικογένειες και ήταν επιλεγμένοι ως ζεύγη στενών φίλων, για να κρατούν τις γραμμές του Λόχου αδιάσπαστες. Βρίσκονταν συνεχώς κάτω από εντατική εκπαίδευση και μονίμως υπό τα όπλα, με δημόσια δαπάνη. Αποτελούσαν σχηματισμό πεζικού πυκνής τάξης (οπλίτες) και  ο οπλισμός τους θα ήταν σίγουρα ανώτερος από αυτόν των υπολοίπων Θηβαίων μαχητών.
Οι Θηβαίοι είχαν μονάδα τριακοσίων επιλέκτων οπλιτών από την εποχή πριν τον Πελοποννησιακό Πόλεμο (431-404 π.Χ.). Η μονάδα, όμως, εξοντώθηκε σε νυκτερινή επιχείριση κατά των Πλαταιών, όπως αναφέρει ο Θουκυδίδης, και πιθανόν δεν ανασυστάθηκε ως ένδειξη πένθους ή ακόμα και ντροπής για την αποτυχία.
Τον  4ο αιώνα π.Χ. το κλίμα ήταν διαφορετικό και  ο Ιερός Λόχος ιδρύθηκε ξανά. Ο Πελοπίδας ήταν ο μόνος Θηβαίος που είχε ίσως την τιμή να έχει τον Ιερό Λόχο σαν προσωπική φρουρά. Για 35 χρόνια ο Λόχος έμεινε αήττητος μέχρι την μάχη της Χαιρώνειας το 338 π..Χ., όταν καταστράφηκε ολοσχερώς από το Μακεδονικό Ιππικό του Φίλιππου, το οποίο διοικούσε ο Μέγας Αλέξανδρος. Στην περιοχή που είναι θαμμένοι οι πεσόντες Ιερολοχίτες έχει ανεγερθεί μνημείο.

  

Η μονάδα θα πρέπει να είχε το δικό της έμβλημα. Πιθανώς το «γοργόνειο» (κεφάλι Γοργόνας) της Αθηνάς, της οποίαςτο άγαλμά της βρισκόταν έξω από το σπίτι του Κάδμου, μυθικού ιδρυτή της Θήβας. Το σύμβολο αυτό απεικονίζεται σε θηβαϊκά νομισματα, αλλά ίσως η καλύτερη απεικόνιση διασώζεται στό Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Πηγή: The Ancient Web