ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1

Οι αναρτήσεις είναι ομαδοποιημένες κατά μάθημα στο δεξί σας χέρι, όπως κοιτάτε. Επίσης μπορείτε να δείτε παλαιότερες αναρτήσεις στο κάτω μέρος της σελίδας πατώντας "παλαιότερες αναρτήσεις".

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2

Ορισμένες από τις παλαιότερες αναρτήσεις μπορεί να περιέχουν συνδέσμους που δεν λειτουργούν πια. Επίσης ορισμένες παλιές πολυτονικές γραμματοσειρές μπορεί να δυσλειτουργούν. Το μπλογκ έχει συσσωρεύσει ένα μεγάλο αριθμό αναρτήσεων που αδυνατώ να ελέγξω στην πληρότητά τους. Με την πρώτη ευκαιρία θα γίνει μια γενική εκκαθάριση.

8-4-2015: Μια μερική συντήρηση διόρθωσε πολλά προβλήματα (50%).

Επισήμανση 3

Δυστυχώς αρκετά από τα παράθυρα του LinkWithin (you might also like) δεν λειτουργούν πια. Συγχωρήστε με για την ενδεχόμενη ταλαιπωρία!
Σταύρος Γκιργκένης 17-10-2016

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Ιστορία Β -Οι ανακαλύψεις (σελ. 110-112)


ΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ (σελ. 110-112)

1.Τα κίνητρα και οι προϋποθέσεις των ανακαλύψεων

α) Από το τέλος του Μεσαίωνα Ευρωπαίοι έμποροι αναζητούν χρυσό, μπαχαρικά και αρώματα στην Ανατολή, μέσω του χερσαίου δρόμου του μεταξιού. Ο Ιταλός Μάρκο Πόλο διασχίζει την Ασία και φτάνει ως την Κίνα στα τέλη του 13ου αιώνα.
β) Η αποκοπή αυτού του δρόμου από τους Άραβες και τους Οθωμανούς οδηγεί τους Ευρωπαίους σε αναζήτηση θαλάσσιων δρόμων για τις αγορές της Ανατολής (οικονομικά κίνητρα).
γ) Στην αναζήτηση συμβάλλουν επίσης:
- Οι φιλοδοξίες ηγεμόνων για πλούτη, δύναμη και νέα εδάφη (πολιτικά κίνητρα).
- Η προσπάθεια για διάδοση του Χριστιανισμού (θρησκευτικά κίνητρα).
- Η επιθυμία του ανθρώπου για γνώση (επιστημονικά κίνητρα).
δ) Από το 13ο αιώνα τα ταξίδια γίνονται πιο εύκολα χάρη σε μια σειρά από νέα τεχνικά μέσα όπως η πυξίδα, ο αστρολάβος (προσδιορίζει το γεωγραφικό πλάτος με βάση τα άστρα), οι πορτολάνοι (ναυτικοί χάρτες), αλλά και η κατασκευή της καραβέλας, ενός μεγάλου πλοίου που συνδυάζει χωρητικότητα, ταχύτητα και ασφάλεια. Σημαντικά συνέβαλε και η αντίληψη για τη σφαιρικότητα της γης.

2.Τα εξερευνητικά ταξίδια

α) Οι Πορτογάλοι πλέουν γύρω από την Αφρική για να ανακαλύψουν το δρόμο για τις Ινδίες. Μετά από πολλές αποστολές, το 1498 ο Βάσκο ντε Γκάμα έφθασε στην Καλκούτα των Ινδιών.
β) Ο Χριστόφορος Κολόμβος, γενοβέζος θαλασσοπόρος, σίγουρος ότι η γη είναι σφαιρική, ταξιδεύει στην υπηρεσία του βασιλιά της Ισπανίας δυτικά για να ανακαλύψει τις δυτικές Ινδίες. Αντί για τις Ινδίες στα τέσσερα ταξίδια του (1492-1504) ανακαλύπτει νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές της κεντρικής Αμερικής. Ο ίδιος όμως πιστεύει ότι έχει ανακαλύψει τις δυτικές Ινδίες ως το θάνατό του. Με τη χαρτογράφηση της Αμερικής από τον Αμέρικο Βεσπούτσι κατανοούν όλοι ότι πρόκειται για νέα ήπειρο.
γ) Ο πρώτος περίπλους της γης, που αποδεικνύει περίτρανα τη σφαιρικότητά της, γίνεται από τον Πορτογάλο θαλασσοπόρο Φερδινάνδο Μαγγελάνο, στην υπηρεσία του βασιλιά της Ισπανίας (1519-1522).


3.Η γέννηση ενός Νέου Κόσμου

α) Οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί κατέκτησαν με τη βία τις περιοχές που ανακάλυψαν.
β) Οι Ισπανοί κατέστρεψαν με σκληρότητα τους προκολομβιανούς πολιτισμούς (Μάγια, Αζτέκοι, Ίνκας κ.ά.) της κεντρικής και νότιας Αμερικής.
γ) Μετέτρεψαν τις νέες περιοχές σε αποικίες και τις μοίρασαν μεταξύ τους με τη Συνθήκη της Τορνεζίλας (1494).
δ) Τις δυο αποικιακές αυτοκρατορίες που δημιούργησαν  ζήλεψαν σταδιακά και άλλες δυνάμεις, όπως η Ολλανδία, η Αγγλία, η Γαλλία, από τον 16ο αιώνα, με αποτέλεσμα μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

4.Η Ευρώπη και ο Νέος Κόσμος
α)Το κέντρο της Ευρωπαϊκής οικονομίας μετατοπίζεται από τη Μεσόγειο στον Ατλαντικό και τη Βόρεια θάλασσα, όπου κατέληγαν οι νέοι θαλάσσιοι δρόμοι.
β) Νέα λιμάνια (Σεβίλλη, Λισσαβόνα, Αμβέρσα) γίνονται σπουδαιότερα από τα παλιά λιμάνια της Βενετίας και της Γένοβας.
γ) Η εισαγωγή πολύτιμων μετάλλων δημιουργεί εμπορικές και τραπεζικές δραστηριότητες προς όφελος της αστικής τάξης.
δ) Η επαφή με νέους, άγνωστους πολιτισμούς κλονίζει τις παραδοσιακές αξίες.
ε) Ευνοείται η ανάπτυξη επιστημών όπως η γεωγραφία, αστρονομία, ζωολογία, βοτανική, εθνολογία κ.ά.


5.Επιπτώσεις για τους λαούς των νέων χωρών
α) Οι Ευρωπαίοι εκμεταλλεύτηκαν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές σε βάρος των ντόπιων πληθυσμών.
β) Επιβάλλεται η αρχή των άνισων ανταλλαγών (π.χ. καθρεφτάκια και χάντρες για χρυσάφι, ασήμι και αγροτικά προϊόντα).
γ) Θεώρησαν τους λαούς των κατακτημένων χωρών κατώτερους και αντικείμενο εκμετάλλευσης.
δ) Γεννήθηκε στις περιοχές αυτές η δουλεία, η αποικιοκρατία και οι συνέπειες της υπανάπτυξης των χωρών αυτών φθάνουν ως τις μέρες μας.

Πορτολάνος


Αστρολάβος

Μάρκο Πόλο

Κολόμβος

Βάσκο ντε Γκάμα

Μαγγελάνος

Προκολομβιανοί Πολιτισμοί
Μάγια-Αζτέκοι-Ίνκας (Κεντρική και Νότια Αμερική)


Ινδιάνοι της Βόρειας Αμερικής













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...