ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1

Οι αναρτήσεις είναι ομαδοποιημένες κατά μάθημα στο δεξί σας χέρι, όπως κοιτάτε. Επίσης μπορείτε να δείτε παλαιότερες αναρτήσεις στο κάτω μέρος της σελίδας πατώντας "παλαιότερες αναρτήσεις".

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2

Ορισμένες από τις παλαιότερες αναρτήσεις μπορεί να περιέχουν συνδέσμους που δεν λειτουργούν πια. Επίσης ορισμένες παλιές πολυτονικές γραμματοσειρές μπορεί να δυσλειτουργούν. Το μπλογκ έχει συσσωρεύσει ένα μεγάλο αριθμό αναρτήσεων που αδυνατώ να ελέγξω στην πληρότητά τους. Με την πρώτη ευκαιρία θα γίνει μια γενική εκκαθάριση.

8-4-2015: Μια μερική συντήρηση διόρθωσε πολλά προβλήματα (50%).

Επισήμανση 3

Δυστυχώς αρκετά από τα παράθυρα του LinkWithin (you might also like) δεν λειτουργούν πια. Συγχωρήστε με για την ενδεχόμενη ταλαιπωρία!
Σταύρος Γκιργκένης 17-10-2016

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ -Μετάφραση κειμένου ενότητας 8 (σεβασμός προς τους γονείς)


Ενότητα 8η
Ένα παράδειγμα σεβασμού προς τους γονείς

Λέγεται λοιπόν ότι στη Σικελία [γιατί αν και (η ιστορία) μοιάζει κάπως μυθική, ταιριάζει όμως να την ακούσετε και όλοι εσείς οι νεότεροι] ξεχύθηκε ένα ρυάκι φωτιάς από την Αίτνα· αυτό λοιπόν (το ρυάκι) λένε ότι έρεε προς την υπόλοιπη χώρα, και μάλιστα προς κάποια πόλη από αυτές που κατοικούνταν εκεί. [Λένε ακόμη], ότι οι άλλοι άνθρωποι όρμησαν να φύγουν, αναζητώντας τη σωτηρία τους, ένας όμως, κάποιος από τους νεότερους, επειδή έβλεπε ότι ο πατέρας του ήταν γέρος και ότι δεν μπορούσε να αναχωρήσει, αλλά έμενε εγκλωβισμένος από τη φωτιά, αφού  τον σήκωσε στους ώμους του, τον μετέφερε. Επειδή όμως, νομίζω, (του) προστέθηκε φορτίο, εγκλωβίστηκε και ο ίδιος. Από αυτό το γεγονός αξίζει να προσέξουμε το θείο, ότι δηλαδή δείχνει συμπάθεια στους αγαθούς ανθρώπους. Γιατί λέγεται ότι κυκλικά τον τόπο εκείνο τον περιέτρεξε η λάβα και ότι σώθηκαν μόνο αυτοί, από τους οποίους η τοποθεσία ακόμη και σήμερα ονομάζεται «χώρος των ευσεβών»· αντίθετα εκείνοι που αναχώρησαν γρήγορα κι εγκατέλειψαν τους γονείς τους, χάθηκαν όλοι τους.
Γενικό νόημα
Ο ρήτορας Λυκούργος φέρνει στο δικαστήριο έναν Αθηναίο, το Λεωκράτη, επειδή ο τελευταίος, για να γλιτώσει την επιστράτευση, έφυγε από την Αθήνα πριν από τη μάχη της Χαιρώνειας (338 π.Χ.). Για το Λυκούργο ο Λεωκράτης παραβίασε ένα από τα πιο υψηλά ιδανικά της ανθρώπινης ύπαρξης, την αγάπη για την πατρίδα και την προθυμία να αγωνιστεί κανείς (και να πεθάνει ακόμη) γι’ αυτήν. Η αγάπη για την πατρίδα, όμως, είναι μόνο ένα από τα υψηλά ιδανικά. Ένα άλλο είναι η αγάπη και ο σεβασμός προς τους γονείς. Το σεβασμό προς τους γονείς τον επιδοκιμάζουν οι ίδιοι οι θεοί, οι οποίοι σώζουν όσους σέβονται τους γονείς τους και τιμωρούν όσους τους εγκαταλείπουν στην τύχη τους. Για να δικαιολογήσει τη θέση του ο ρήτορας αφηγείται μια ιστορία, η οποία μοιάζει με μύθο και ταιριάζει να την ακούσουν ειδικά οι νέοι. Κάποτε στη Σικελία έγινε μια έκρηξη της Αίτνας. Η λάβα που ξεχύθηκε κατευθυνόταν προς μια πόλη της περιοχής. Οι περισσότεροι κάτοικοί της έσπευσαν να φύγουν, για να σωθούν, εγκαταλείποντας τους γέροντες γονείς τους. Μόνο ένας νέος έμεινε να βοηθήσει τον ανήμπορο γέροντα πατέρα του, αλλά εξαιτίας του βάρους που κουβαλούσε κυκλώθηκαν από τη φωτιά. Ωστόσο η λάβα κύλησε από γύρω τους, χωρίς να τους πειράξει. Αυτό συνέβη με θεϊκή παρέμβαση: οι θεοί τιμούν τους νέους που σέβονται τους γονείς τους. Αντίθετα όλοι οι άλλοι που κοίταξαν μόνο τον εαυτό τους βρήκαν φριχτό θάνατο.   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...