ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1

Οι αναρτήσεις είναι ομαδοποιημένες κατά μάθημα στο δεξί σας χέρι, όπως κοιτάτε. Επίσης μπορείτε να δείτε παλαιότερες αναρτήσεις στο κάτω μέρος της σελίδας πατώντας "παλαιότερες αναρτήσεις".

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2

Ορισμένες από τις παλαιότερες αναρτήσεις μπορεί να περιέχουν συνδέσμους που δεν λειτουργούν πια. Επίσης ορισμένες παλιές πολυτονικές γραμματοσειρές μπορεί να δυσλειτουργούν. Το μπλογκ έχει συσσωρεύσει ένα μεγάλο αριθμό αναρτήσεων που αδυνατώ να ελέγξω στην πληρότητά τους. Με την πρώτη ευκαιρία θα γίνει μια γενική εκκαθάριση.

8-4-2015: Μια μερική συντήρηση διόρθωσε πολλά προβλήματα (50%).

Επισήμανση 3

Δυστυχώς αρκετά από τα παράθυρα του LinkWithin (you might also like) δεν λειτουργούν πια. Συγχωρήστε με για την ενδεχόμενη ταλαιπωρία!
Σταύρος Γκιργκένης 17-10-2016

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Σχεδιάγραμμα σελ. 26-28 (Η εξάπλωση των Αράβων) και σελ. 29-30 (Το εμπόριο και ο πολιτισμός των Αράβων)


Ιστορία
Σχεδιάγραμμα σελ. 26-28 (Η εξάπλωση των Αράβων) και σελ. 29-30 (Το εμπόριο και ο πολιτισμός των Αράβων)

1.Ο Μωάμεθ και η ισλαμική πίστη
Στην αρχή οι Άραβες, οι οποίοι κατοικούσαν στην Αραβική Χερσόνησο, ήταν διασπασμένοι σε φυλές και πίστευαν στην ειδωλολατρία. Ωστόσο εμφανίστηκε ένας σπουδαίος προφήτης, ο Μωάμεθ (570-632), ο οποίος έδωσε μια καινούργια μονοθεϊστική πίστη στους Άραβες, την πίστη στον Αλλάχ (Θεό). Στην αρχή ο Μωάμεθ διώχτηκε από την πατρίδα του τη Μέκκα και πήγε στη Μεδίνα, μια άλλη πόλη της Αραβίας. Η μετακίνηση αυτή του Μωάμεθ ονομάζεται Εγίρα, έγινε το 622 και θεωρείται ως το έτος 1 για τους πιστούς του Ισλάμ. Η νέα πίστη ονομάστηκε Ισλάμ (=αφοσίωση και πίστη στο θέλημα του Θεού) και οι πιστοί της Μουσλίμ (=αυτός που υποτάσσεται στο Θεό). Το ιερό τους βιβλίο ήταν το Κοράνι (=ο λόγος του Θεού). Η νέα πίστη διαδιδόταν με τον ιερό πόλεμο (τζιχάντ) και όσοι σκοτώνονταν πολεμώντας τους απίστους θεωρούνταν ότι ήταν μάρτυρες και ότι πήγαιναν κατευθείαν στον παράδεισο.

2.Η επέκταση του Ισλάμ και οι αγώνες με το Βυζάντιο
Χάρη στο τζιχάντ γρήγορα η νέα πίστη διαδόθηκε ορμητικά. Οι Άραβες πρώτα κατέκτησαν τους Πέρσες και στη συνέχεια απέσπασαν από το Βυζάντιο όλες τις ασιατικές επαρχίες, εκτός από τη Μικρά Ασία. Έφτασαν να πολιορκήσουν δυο φορές την Κωνσταντινούπολη (674-678 και 717-718), αλλά οι Βυζαντινοί κράτησαν την πρωτεύουσα χάρη στα απόρθητα τείχη της και το υγρό πυρ, ένα νέο όπλο που έκαιγε τα πλοία των εχθρών και είχε εφεύρει ο Καλλίνικος. Οι Άραβες κατέλαβαν επίσης τη Βόρεια Αφρική και πέρασαν από το στενό του Γιβραλτάρ στην Ευρώπη. Κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας και πέρασαν στη Γαλλία, όπου όμως ηττήθηκαν από τον αρχηγό των Φράγκων Κάρολο Μαρτέλο στη μάχη του Πουατιέ (732). Έτσι σταμάτησε η εξάπλωσή τους στην Ευρώπη. Ίδρυσαν ισχυρό ναυτικό και κατέλαβαν την Κύπρο, τη Ρόδο, την Κω, τη Χίο, την Κρήτη και τη Σικελία στη Μεσόγειο. Οι Άραβες λοιπόν ίδρυσαν μια τεράστια αυτοκρατορία (χαλιφάτο), με επικεφαλής έναν χαλίφη (=διάδοχος του προφήτη Μωάμεθ). Αργότερα η αυτοκρατορία αυτή διασπάστηκε σε μικρότερα χαλιφάτα, τα οποία συγκρούονταν μεταξύ τους.

3.Γράμματα, τέχνες, επιστήμες των Αράβων
Οι Άραβες καλλιέργησαν τον πολιτισμό και μαζί με τους Βυζαντινούς έγιναν οι πιο πολιτισμένοι λαοί της εποχής εκείνης. Μεγάλες βιβλιοθήκες και πανεπιστήμια υπήρχαν στην Κόρδοβα (Ισπανία) και τη Βαγδάτη (Ιράκ). Η αραβική λογοτεχνία έγινε της μόδας ακόμη και ανάμεσα στους Χριστιανούς. Πολλοί χαλίφες ήταν μανιώδεις συλλέκτες βιβλίων, ενώ πολλά έργα των αρχαίων Ελλήνων, κυρίως του Αριστοτέλη και των Νεοπλατωνικών, μεταφράστηκαν στα Αραβικά και επηρέασαν βαθιά την αραβική σκέψη και επιστήμη. Η αραβική τέχνη επηρεάστηκε από τη βυζαντινή. Πολλοί βυζαντινοί τεχνίτες και αρχιτέκτονες δούλεψαν για τους Άραβες. Εντυπωσιάζουν τα αραβικά τεμένη (τζαμιά =ναοί), κυρίως της Κόρδοβας και της Δαμασκού. Επίσης εντυπωσιάζουν τα αραβικά ψηφιδωτά (μωσαϊκά), τα οποία συχνά ήταν έργα βυζαντινών καλλιτεχνών. Ωστόσο στους Άραβες δεν επιτρεπόταν να εικονιστεί η ανθρώπινη μορφή (ανεικονική τέχνη), γι’ αυτό κυριαρχούν τα πολύπλοκα γεωμετρικά σχέδια και οι παραστάσεις φυτών.

4.Επίδραση του αραβικού πολιτισμού
Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός της Δύσης επηρεάστηκε από τα επιτεύγματα των Αράβων, τα οποία ήταν τα εξής:1) καθιέρωσαν τη χρήση των ινδικών αριθμών στα Μαθηματικά, 2) οργάνωσαν μακρινά ταξίδια (Γεωγραφία), 3) υπολόγισαν την τροχιά του ήλιου και των πλανητών (Αστρονομία), 4) ανακάλυψαν το θειικό οξύ και το οινόπνευμα (Χημεία), 5) ανέπτυξαν νέα φάρμακα και έκαναν πολύπλοκες εγχειρήσεις (Ιατρική), 5) έφεραν στην Ευρώπη το χαρτί από την Κίνα, 6) έφεραν καινούργιες καλλιέργειες (βερίκοκο, βαμβάκι, λεμόνι, ζαχαροκάλαμο κ.ά.). Έτσι πολλές αραβικές λέξεις πέρασαν στις ευρωπαϊκές γλώσσες: άλγεβρα, ζενίθ, ναδίρ, αλχημεία, αλκοόλ, ρύζι, σιρόπι, τσεκ κ.ά.   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...