ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1

Οι αναρτήσεις είναι ομαδοποιημένες κατά μάθημα στο δεξί σας χέρι, όπως κοιτάτε. Επίσης μπορείτε να δείτε παλαιότερες αναρτήσεις στο κάτω μέρος της σελίδας πατώντας "παλαιότερες αναρτήσεις".

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2

Ορισμένες από τις παλαιότερες αναρτήσεις μπορεί να περιέχουν συνδέσμους που δεν λειτουργούν πια. Επίσης ορισμένες παλιές πολυτονικές γραμματοσειρές μπορεί να δυσλειτουργούν. Το μπλογκ έχει συσσωρεύσει ένα μεγάλο αριθμό αναρτήσεων που αδυνατώ να ελέγξω στην πληρότητά τους. Με την πρώτη ευκαιρία θα γίνει μια γενική εκκαθάριση.

8-4-2015: Μια μερική συντήρηση διόρθωσε πολλά προβλήματα (50%).

Επισήμανση 3

Δυστυχώς αρκετά από τα παράθυρα του LinkWithin (you might also like) δεν λειτουργούν πια. Συγχωρήστε με για την ενδεχόμενη ταλαιπωρία!
Σταύρος Γκιργκένης 17-10-2016

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Ιστορία Β- 113-119-Αναγέννηση και Ανθρωπισμός. Δεύτερο Μέρος.


Αναγέννηση και Ανθρωπισμός (σελ. 113-119). Δεύτερο Μέρος.
1.Γράμματα
Στα Γράμματα έχουμε μεγάλη λογοτεχνική ανανέωση με τη χρήση των εθνικών γλωσσών και τον εμπλουτισμό της θεματολογίας. Σπουδαίοι συγγραφείς του 16ου αιώνα: ο Ισπανός Θερβάντες με το περίφημο μυθιστόρημά του Δον Κιχώτης και ο μεγαλύτερος θεατρικός συγγραφέας της νεότερης Ευρώπης, ο Άγγλος Ουίλλιαμ Σαίξπηρ με τα αριστουργήματά του Άμλετ, Μάκβεθ, Οθέλλος. Εδώ πρέπει να προστεθεί ο Ιταλός Μακιαβέλλι με το έργο του Ηγεμόνας, στο οποίο αναλύει πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ένας βασιλιάς, για να διατηρήσει  την εξουσία του. Περίφημη είναι η φράση του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», δηλαδή προκειμένου να επιτύχεις το σκοπό σου δεν πρέπει να διστάσεις να χρησιμοποιήσεις κάθε τρόπο, ακόμη και άδικο.

2.Επιστήμη
Οι Ανακαλύψεις πλούτισαν την επιστημονική γνώση και δημιούργησαν ερωτήματα για τη γη, τον άνθρωπο, το Σύμπαν. Σπουδαίοι επιστήμονες: ο Πολωνός Κοπέρνικος (ηλιοκεντρική θεωρία), ο Γερμανός Κέπλερ (νόμοι της κίνησης των πλανητών γύρω από τον ήλιο), ο Ιταλός Γαλιλαίος (μελέτη των νόμων της κίνησης, και της βαρύτητας, οπτική, χρήση του τηλεσκοπίου).

3.Τέχνη
Η τέχνη της περιόδου αποτυπώνει όσο τίποτε άλλο την ιδεολογία της Αναγέννησης. Στην αρχιτεκτονική υπάρχει έντονη επιρροή από την αρχαιότητα στα σχέδια των κτιρίων και στις διακοσμητικές λεπτομέρειες. Η γλυπτική και η ζωγραφική α) απεικονίζουν πια γυμνό το ανθρώπινο σώμα, β) εμπνέονται από μύθους της αρχαιότητας, αλλά και της Βίβλου, γ) χρησιμοποιούν την προοπτική (=ψευδαίσθηση του βάθους) και τη φωτοσκίαση Σπουδαίοι καλλιτέχνες:

α) οι Ιταλοί ζωγράφοι Μποτιτσέλι (Αναδυομένη), Τισιάνο (Αφροδίτη), Ραφαήλ (Η Σχολή των Αθηνών)

β) ο Ιταλός Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Είναι ταυτόχρονα ζωγράφος, αρχιτέκτονας, μηχανικός, εφευρέτης, ενσαρκώνοντας έτσι τον οικουμενικό άνθρωπο. Διασημότερο έργο του η Μόνα Λίζα ή Τζοκόντα.

γ) ο Ιταλός Μιχαήλ Άγγελος. Ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας και ποιητής (έγραψε Σονέτα). Το πιο διάσημο έργο του είναι η ζωγραφική διακόσμηση της οροφής της Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό με βιβλικά θέματα, καθώς και το άγαλμα του Δαβίδ.

δ) ο Έλληνας ζωγράφος από την Κρήτη Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, γνωστός ως Ελ Γκρέκο, ο οποίος έζησε στο Τολέδο της Ισπανίας.

Στη Μουσική εμφανίζεται το κοντσέρτο (μουσική σύνθεση για σολίστ και ορχήστρα) και η συμφωνία (εκτενής σύνθεση για ορχήστρα).

1.Μποτιτσέλι, Αναδυομένη

2.Μποτιτσέλι, λεπτομέρεια από το πρόσωπο της Αφροδίτης

2.Τισιάνο, Αφροδίτη του Ουρμπίνο

Ραφαήλ, Η σχολή των Αθηνών

Ραφαήλ. Η Σχολή των Αθηνών, λεπτομέρεια: Πλάτων και Αριστοτέλης

Ραφαήλ, Εικόνα ενός αγγέλου

Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Τζοκόντα

Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Οι ανθρώπινες αναλογίες

Μιχαήλ Άγγελος. Η δημιουργία του Αδάμ 

Μιχαήλ Άγγελος. Η Παναγία

Μιχαήλ Άγγελος, Δαβίδ


Πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...