ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1

Οι αναρτήσεις είναι ομαδοποιημένες κατά μάθημα στο δεξί σας χέρι, όπως κοιτάτε. Επίσης μπορείτε να δείτε παλαιότερες αναρτήσεις στο κάτω μέρος της σελίδας πατώντας "παλαιότερες αναρτήσεις".

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2

Ορισμένες από τις παλαιότερες αναρτήσεις μπορεί να περιέχουν συνδέσμους που δεν λειτουργούν πια. Επίσης ορισμένες παλιές πολυτονικές γραμματοσειρές μπορεί να δυσλειτουργούν. Το μπλογκ έχει συσσωρεύσει ένα μεγάλο αριθμό αναρτήσεων που αδυνατώ να ελέγξω στην πληρότητά τους. Με την πρώτη ευκαιρία θα γίνει μια γενική εκκαθάριση.

8-4-2015: Μια μερική συντήρηση διόρθωσε πολλά προβλήματα (50%).

Επισήμανση 3

Δυστυχώς αρκετά από τα παράθυρα του LinkWithin (you might also like) δεν λειτουργούν πια. Συγχωρήστε με για την ενδεχόμενη ταλαιπωρία!
Σταύρος Γκιργκένης 17-10-2016

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Σχεδιάγραμμα σελ. 39-40 (Η διάδοση του Χριστιανισμού στους Μοραβούς και τους Βουλγάρους)


Ιστορία: Σχεδιάγραμμα σελ. 39-40 (Η διάδοση του Χριστιανισμού στους Μοραβούς και τους Βουλγάρους)
1.Ο εκχριστιανισμός των Μοραβών
Οι πρώτοι Σλάβοι που έγιναν Χριστιανοί ήταν οι Μοραβοί, οι οποίοι είχαν το κράτος τους εκεί που είναι σήμερα η ανατολική Τσεχία. Ο ηγεμόνας τους Ραστισλάβος ζήτησε το 862 από τους Βυζαντινούς να του στείλουν ιεραποστόλους για να διδάξουν στο λαό του την Ορθοδοξία. Πίστευε ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα γινόταν σύμμαχος με το Βυζάντιο και θα αντιμετώπιζε με τη βοήθεια των Βυζαντινών την απειλή των Γερμανών και των Βουλγάρων.
            Ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Γ΄ και ο πατριάρχης Φώτιος έστειλαν στους Μοραβούς δυο αδέλφια από την Θεσσαλονίκη, τον Κύριλλο και το Μεθόδιο. Αυτοί ήταν έμπειροι διπλωμάτες, μορφωμένοι και γνώριζαν τη σλαβική γλώσσα. Ο Κύριλλος δημιούργησε ένα καινούργιο σλαβικό αλφάβητο, βασισμένο στο ελληνικό, το λεγόμενο κυριλλικό αλφάβητο. Επίσης μετέφρασε τη Θεία Λειτουργία και τα ιερά βιβλία στα σλαβικά, για να μπορεί να καταλαβαίνει ο απλός λαός το κήρυγμα και τη λειτουργία. Έτσι τα δύο αδέρφια είχαν μεγάλη επιτυχία στο έργο τους και μαζί με το Χριστιανισμό διέδωσαν και στοιχεία του Βυζαντινού πολιτισμού στους Σλάβους.
2.Ο εκχριστιανισμός των Βουλγάρων
Η εκκλησία της Ρώμης και ο πάπας Νικόλαος ήθελαν να εκχριστιανίσουν τους Βουλγάρους, για να περιορίσουν τη δύναμη του πατριάρχη της Βυζαντινής Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο οι Βυζαντινοί με την απειλή των όπλων ανάγκασαν τον βασιλιά των Βουλγάρων Βόρη (Boris) να δεχτεί το χριστιανισμό από τον Κωνσταντινούπολη και να βαφτιστεί από τον ίδιο τον Μιχαήλ Γ΄ το 864. Ο Βόρης προσπάθησε να καλέσει στη Βουλγαρία απεσταλμένους από την εκκλησία της Ρώμης, για να απαλλαγεί από τη βυζαντινή επιρροή, αλλά ο πατριάρχης Φώτιος αντέδρασε άμεσα: 1) κατηγόρησε την εκκλησία της Ρώμης για αιρετικές απόψεις, 2) αναθεμάτισε τον πάπα, 3) καταδίκασε το δόγμα της ρωμαϊκής εκκλησίας ότι το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται όχι μόνο από τον Πατέρα, αλλά και από τον Υιό, 4) ανακήρυξε την εκκλησία της Βουλγαρίας ως τμήμα του πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.     
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...