ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1

Οι αναρτήσεις είναι ομαδοποιημένες κατά μάθημα στο δεξί σας χέρι, όπως κοιτάτε. Επίσης μπορείτε να δείτε παλαιότερες αναρτήσεις στο κάτω μέρος της σελίδας πατώντας "παλαιότερες αναρτήσεις".

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2

Ορισμένες από τις παλαιότερες αναρτήσεις μπορεί να περιέχουν συνδέσμους που δεν λειτουργούν πια. Επίσης ορισμένες παλιές πολυτονικές γραμματοσειρές μπορεί να δυσλειτουργούν. Το μπλογκ έχει συσσωρεύσει ένα μεγάλο αριθμό αναρτήσεων που αδυνατώ να ελέγξω στην πληρότητά τους. Με την πρώτη ευκαιρία θα γίνει μια γενική εκκαθάριση.

8-4-2015: Μια μερική συντήρηση διόρθωσε πολλά προβλήματα (50%).

Επισήμανση 3

Δυστυχώς αρκετά από τα παράθυρα του LinkWithin (you might also like) δεν λειτουργούν πια. Συγχωρήστε με για την ενδεχόμενη ταλαιπωρία!
Σταύρος Γκιργκένης 17-10-2016

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Ο Ιερός Λόχος των Θηβών



Ο Ιερός Λόχος των Θηβών, 300 άνδρες τον αριθμό, αποτελούνταν από τους πιο εξέχοντες νέους στον αθλητισμό και ειδικά στην πάλη. Ήταν όλοι από αριστοκρατικές οικογένειες και ήταν επιλεγμένοι ως ζεύγη στενών φίλων, για να κρατούν τις γραμμές του Λόχου αδιάσπαστες. Βρίσκονταν συνεχώς κάτω από εντατική εκπαίδευση και μονίμως υπό τα όπλα, με δημόσια δαπάνη. Αποτελούσαν σχηματισμό πεζικού πυκνής τάξης (οπλίτες) και  ο οπλισμός τους θα ήταν σίγουρα ανώτερος από αυτόν των υπολοίπων Θηβαίων μαχητών.
Οι Θηβαίοι είχαν μονάδα τριακοσίων επιλέκτων οπλιτών από την εποχή πριν τον Πελοποννησιακό Πόλεμο (431-404 π.Χ.). Η μονάδα, όμως, εξοντώθηκε σε νυκτερινή επιχείριση κατά των Πλαταιών, όπως αναφέρει ο Θουκυδίδης, και πιθανόν δεν ανασυστάθηκε ως ένδειξη πένθους ή ακόμα και ντροπής για την αποτυχία.
Τον  4ο αιώνα π.Χ. το κλίμα ήταν διαφορετικό και  ο Ιερός Λόχος ιδρύθηκε ξανά. Ο Πελοπίδας ήταν ο μόνος Θηβαίος που είχε ίσως την τιμή να έχει τον Ιερό Λόχο σαν προσωπική φρουρά. Για 35 χρόνια ο Λόχος έμεινε αήττητος μέχρι την μάχη της Χαιρώνειας το 338 π..Χ., όταν καταστράφηκε ολοσχερώς από το Μακεδονικό Ιππικό του Φίλιππου, το οποίο διοικούσε ο Μέγας Αλέξανδρος. Στην περιοχή που είναι θαμμένοι οι πεσόντες Ιερολοχίτες έχει ανεγερθεί μνημείο.

  

Η μονάδα θα πρέπει να είχε το δικό της έμβλημα. Πιθανώς το «γοργόνειο» (κεφάλι Γοργόνας) της Αθηνάς, της οποίαςτο άγαλμά της βρισκόταν έξω από το σπίτι του Κάδμου, μυθικού ιδρυτή της Θήβας. Το σύμβολο αυτό απεικονίζεται σε θηβαϊκά νομισματα, αλλά ίσως η καλύτερη απεικόνιση διασώζεται στό Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Πηγή: The Ancient Web
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...