ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1

Οι αναρτήσεις είναι ομαδοποιημένες κατά μάθημα στο δεξί σας χέρι, όπως κοιτάτε. Επίσης μπορείτε να δείτε παλαιότερες αναρτήσεις στο κάτω μέρος της σελίδας πατώντας "παλαιότερες αναρτήσεις".

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2

Ορισμένες από τις παλαιότερες αναρτήσεις μπορεί να περιέχουν συνδέσμους που δεν λειτουργούν πια. Επίσης ορισμένες παλιές πολυτονικές γραμματοσειρές μπορεί να δυσλειτουργούν. Το μπλογκ έχει συσσωρεύσει ένα μεγάλο αριθμό αναρτήσεων που αδυνατώ να ελέγξω στην πληρότητά τους. Με την πρώτη ευκαιρία θα γίνει μια γενική εκκαθάριση.

8-4-2015: Μια μερική συντήρηση διόρθωσε πολλά προβλήματα (50%).

Επισήμανση 3

Δυστυχώς αρκετά από τα παράθυρα του LinkWithin (you might also like) δεν λειτουργούν πια. Συγχωρήστε με για την ενδεχόμενη ταλαιπωρία!
Σταύρος Γκιργκένης 17-10-2016

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Γλώσσα Γ΄ Γυμνασίου: ενδεικτική ανάπτυξη θέματος για τα θετικά και τα αρνητικά της σύγχρονης Ελλάδας (1η Ενότητα)


Θέμα: «Φανταστείτε ότι επικοινωνείτε μέσω αλληλογραφίας με κάποιο παιδί της ηλικίας σας στο εξωτερικό. Το παιδί αυτό δεν έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα και το πιθανότερο είναι ότι γνωρίζει μόνο για τον Παρθενώνα και τον Σωκράτη. Τώρα που σκοπεύει επιτέλους να επισκεφτεί τη χώρα μας, προσπαθήστε με μια επιστολή 300 τουλάχιστον λέξεων να του παρουσιάσετε την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας με όλα τα θετικά και αρνητικά της».

Γενική Δομή: Επιστολική προσφώνηση / πρόλογος / κυρίως θέμα / επίλογος / επιστολική αποφώνηση

Επιστολική προσφώνηση: Αγαπητέ... ή Φίλε... ή Καλέ μου φίλε...

Πρόλογος: μπορείτε να του πείτε πόσο χαίρεστε που μάθατε από προηγούμενη επιστολή του ότι πρόκειται να έρθει στην Ελλάδα. Προσφερθείτε να τον φιλοξενήσετε. Υποσχεθείτε ότι θα του δείξετε τη σύγχρονη Ελλάδα και πείτε του ότι θα τον προετοιμάσετε από τώρα με το γράμμα σας για τις εμπειρίες που θα βιώσει, θετικές και αρνητικές.

Κυρίως θέμα: μία παράγραφος με τα θετικά, μία για τα αρνητικά της σύγχρονης Ελλάδας.
                Θετικά: λ.χ. φυσικές ομορφιές (ήλιος, θάλασσες, παραλίες, νησιά, δασωμένα βουνά), κλίμα, τελείως διαφορετικά τοπία από μέρος σε μέρος με απίστευτη ποικιλία πανίδας και χλωρίδας (βιοποικιλότητα) / φιλόξενοι άνθρωποι, άνθρωποι ανοιχτοί στην επαφή με τον ξένο, γενναιόδωροι στην παρέα, ομαδικό πνεύμα διασκέδασης, γλωσσομαθείς λόγω τουρισμού > εύκολη επικοινωνία / καλό φαγητό και παραδοσιακές γεύσεις και ποτά (π.χ. ούζο), μεσογειακή διατροφή ξακουστή / λαϊκός πολιτισμός, παραδοσιακή ελληνική μουσική, παραδοσιακή αρχιτεκτονική (π.χ. Μακεδονία, νησιά του Αιγαίου), γραφικά χωριά / μουσεία κάθε είδους, βυζαντινοί ναοί και μοναστήρια.
                Αρνητικά: οικονομική κρίση που βασανίζει τη χώρα, ανισότητα πλούτου / κράτος που ταλαιπωρεί τους πολίτες / ρύπανση του περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια, καταστροφή του περιβάλλοντος ειδικά στις τουριστικές περιοχές / καταστροφή της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής για να χτιστούν πολυκατοικίες / κακόγουστες και στενόχωρες πόλεις / καταστροφή μνημείων / εγκατάλειψη παραδοσιακών αξιών από τις νέες γενιές / αδιαφορία για το ιστορικό παρελθόν / ατομισμός και εγωισμός του Έλληνα, αδιαφορία για τον άλλο / εκμετάλλευση του τουρίστα και απληστία για κέρδος / κρίση πνευματική και ηθική. 

Επίλογος: συνοψίζετε με μια φράση όσα είπατε / του λέτε ότι η εμπειρία θα του μείνει αξέχαστη / λέτε με πόση προσμονή τον/την περιμένετε.

Αποφώνηση: Με φιλία... ή Με αγάπη ή κάτι παρόμοιο.

Επισημάνσεις: να τα πείτε με δικά σας λόγια όσο είναι δυνατόν. Η πρωτοτυπία στην έκφραση θα μετρήσει. Μπορείτε να προσθέσετε όσες δικές σας ιδέες θέλετε. Η δομή και το περιεχόμενο είναι απλώς ενδεικτικά!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...