ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1

Οι αναρτήσεις είναι ομαδοποιημένες κατά μάθημα στο δεξί σας χέρι, όπως κοιτάτε. Επίσης μπορείτε να δείτε παλαιότερες αναρτήσεις στο κάτω μέρος της σελίδας πατώντας "παλαιότερες αναρτήσεις".

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2

Ορισμένες από τις παλαιότερες αναρτήσεις μπορεί να περιέχουν συνδέσμους που δεν λειτουργούν πια. Επίσης ορισμένες παλιές πολυτονικές γραμματοσειρές μπορεί να δυσλειτουργούν. Το μπλογκ έχει συσσωρεύσει ένα μεγάλο αριθμό αναρτήσεων που αδυνατώ να ελέγξω στην πληρότητά τους. Με την πρώτη ευκαιρία θα γίνει μια γενική εκκαθάριση.

8-4-2015: Μια μερική συντήρηση διόρθωσε πολλά προβλήματα (50%).

Επισήμανση 3

Δυστυχώς αρκετά από τα παράθυρα του LinkWithin (you might also like) δεν λειτουργούν πια. Συγχωρήστε με για την ενδεχόμενη ταλαιπωρία!
Σταύρος Γκιργκένης 17-10-2016

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

ΑΡΧΑΙΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ -Μετάφραση κειμένου 2


ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 2 (ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ)

Επομένως ταιριάζει να θεωρούμε ως πάρα πολύ ευτυχισμένους αυτούς, οι οποίοι, αφού κινδύνευσαν για τα πιο σπουδαία και τα πιο ωραία (ιδανικά), τέλειωσαν μ’ αυτό τον τρόπο τη ζωή τους, μην αφήνοντας τους εαυτούς τους στην τύχη, ούτε περιμένοντας το φυσικό θάνατο, αλλά διαλέγοντας τον ωραιότερο (θάνατο). Και γι’ αυτό βέβαια η μνήμη τους είναι αγέραστη και οι τιμές τους ζηλευτές από όλους τους ανθρώπους. Αυτοί πενθούνται λόγω της φύσης τους ως θνητοί, υμνούνται όμως ως αθάνατοι λόγω της ανδρείας τους. Γιατί και θάβονται με δημόσια δαπάνη και καθιερώνονται προς τιμήν τους αγώνες δύναμης, σοφίας και πλούτου, διότι οι νεκροί του πολέμου και οι αθάνατοι (θεοί) είναι άξιοι να τιμούνται με τις ίδιες τιμές. Εγώ, λοιπόν, τους καλοτυχίζω για το θάνατό τους και τους ζηλεύω και νομίζω ότι μόνο αυτοί από (όλους) τους ανθρώπους άξιζαν περισσότερο να γεννηθούν, οι οποίοι, αφού έτυχαν θνητά σώματα, άφησαν πίσω τους μνήμη αθάνατη εξαιτίας της ανδρείας τους.

Γενικό νόημα: όσοι θυσιάστηκαν πολεμώντας για την ελευθερία της πατρίδας πρέπει να θεωρούνται ως οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι, επειδή δεν αφέθηκαν να πεθάνουν από την τύχη ή τα γηρατειά, όπως θα έκαναν οι συνηθισμένοι άνθρωποι, αλλά επέλεξαν μόνοι τους τον πιο ωραίο και ηρωικό θάνατο, το θάνατο για την πατρίδα. Οι άνθρωποι θα τους θυμούνται για πάντα, ενώ η πόλη θα τους τιμήσει με δημόσια ταφή και αγώνες προς τιμήν της μνήμης τους. Μπορεί να γεννήθηκαν θνητοί, αλλά χάρη στον ηρωισμό τους έγιναν   σχεδόν σαν τους θεούς.

*Πολύ σημαντική είναι η τελευταία σημείωση στη σελίδα 15 του σχολικού βιβλίου, η οποία εξηγεί τη φράση γνες τίθενται π΄ ατος ῥώμης κα σοφίας κα πλούτου. 
         
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...