ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1

Οι αναρτήσεις είναι ομαδοποιημένες κατά μάθημα στο δεξί σας χέρι, όπως κοιτάτε. Επίσης μπορείτε να δείτε παλαιότερες αναρτήσεις στο κάτω μέρος της σελίδας πατώντας "παλαιότερες αναρτήσεις".

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2

Ορισμένες από τις παλαιότερες αναρτήσεις μπορεί να περιέχουν συνδέσμους που δεν λειτουργούν πια. Επίσης ορισμένες παλιές πολυτονικές γραμματοσειρές μπορεί να δυσλειτουργούν. Το μπλογκ έχει συσσωρεύσει ένα μεγάλο αριθμό αναρτήσεων που αδυνατώ να ελέγξω στην πληρότητά τους. Με την πρώτη ευκαιρία θα γίνει μια γενική εκκαθάριση.

8-4-2015: Μια μερική συντήρηση διόρθωσε πολλά προβλήματα (50%).

Επισήμανση 3

Δυστυχώς αρκετά από τα παράθυρα του LinkWithin (you might also like) δεν λειτουργούν πια. Συγχωρήστε με για την ενδεχόμενη ταλαιπωρία!
Σταύρος Γκιργκένης 17-10-2016

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Σχεδιάγραμμα σελ. 50-51 (Η νομοθεσία της Μακεδονικής Δυναστείας και η σύγκρουσή της με τους δυνατούς)


Ιστορία. Σχεδιάγραμμα σελ. 50-51 (Η νομοθεσία της Μακεδονικής Δυναστείας και η σύγκρουσή της με τους δυνατούς)

1.Η νομοθεσία των Μακεδόνων αυτοκρατόρων
Οι αυτοκράτορες της μακεδονικής δυναστείας αναθεώρησαν τη νομοθεσία, για να ανταποκρίνεται στις συνθήκες της εποχής και να βελτιωθεί η λειτουργία του κράτους. το νομοθετικό τους έργο αποτελείται από 5 συλλογές νόμων:
-Πρόχειρος νόμος: μια εύχρηστη ανθολογία από τους κυριότερους νόμους του κράτους.
-Επαναγωγή: ένα είδος εισαγωγής στον Πρόχειρο Νόμο που καθόριζε τις αρμοδιότητες του αυτοκράτορα και του πατριάρχη.
-Βασιλικά: μια συλλογή νόμων στηριγμένη στους νόμους του Ιουστινιανού.
-Επαρχικόν βιβλίον: διατάξεις που ρύθμιζαν τη λειτουργία των επαγγελματικών σωματείων (συντεχνίες ή συστήματα) της Κωνσταντινούπολης.
-Νεαρές: νέοι νόμοι, οι οποίοι κυρίως προσπαθούσαν να περιορίσουν τη δύναμη των δυνατών.

2.Οι Νεαρές των Μακεδόνων κατά των δυνατών
Οι δυνατοί προσπαθούσαν συνέχεια να αρπάξουν τη γη των ελεύθερων γεωργών, να αποκτήσουν προνόμια και αξιώματα. Έτσι έγιναν επικίνδυνοι για το ίδιο το κράτος και τους αυτοκράτορες, αφού οι ελεύθεροι γεωργοί αποτελούσαν τον στρατό του κράτους και πλήρωναν τους περισσότερους φόρους. Με τις Νεαρές τους οι Μακεδόνες προσπάθησαν να περιορίσουν τη δύναμη των δυνατών με τους ακόλουθους νόμους:
1.Όταν πουλιόταν ένα κομμάτι μικρής αγροτικής γης, έπρεπε να προτιμώνται ως αγοραστές οι συγγενείς του πωλητή ή οι γείτονες και όχι οι δυνατοί.
2.Οι δυνατοί έπρεπε να επιστρέφουν πίσω στους μικρούς αγρότες τα χωράφια που είχαν αρπάξει και μάλιστα χωρίς να απαιτούν αποζημίωση.
3.Απαγορευόταν η πώληση και η αγορά στρατιωτικών κτημάτων (στρατιωτόπια) που είχε παραχωρήσει το κράτος στους μικρούς αγρότες με την υποχρέωση να στρατεύονται.
4.Έμπαιναν περιορισμοί στην εκκλησιαστική περιουσία.
5.Οι δυνατοί έπρεπε να πληρώνουν τους φόρους των φτωχών του χωριού, μια υποχρέωση που παλιότερα την κάλυπταν οι συγχωριανοί τους (αλληλέγγυον).
  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...